Květen 2012

SLADKÝ ZEMIAK

25. května 2012 v 10:00 | NIKA |  MOJE HOBBY
Potrebujeme: Bataty- sladké zemiaky, soľ, ocot, cukor, mlieko, vanilkový puding a ako plnku ovocie podľa chuti- ja som dala jahody a nektarinky.
Postup: Bataty dáme uvariť v šupke. Zo skúsenosti viem, že sa kvôli svojej veľkosti dlhšie varia ako obyčajné zemiaky, takže skúšame vidličkou kedy budú mäkké aj v strede. Do hrnca som naliala horúcu vodu z rýchlovarky a potom vložila zemiaky a ešte troška octu za lyžicu a aj soli - na chuti sa nič nezmení len aby sa nerozpadli pri varení, ostanú sladké. Potom ako voda už vrela, som ich dovárala aby zmäkli cca 50 minút. Ďalej ich ošúpeme a vykrojíme do ,,tvaru loďky". Stačí dvoma šikmými rezmi do stredu zemiaka zarezať.
Pripravíme si vanilkový puding, ku ktorému potrebujeme okrem samotného pudingového prášku i mlieko a kryštálový cukor.
Ovocie, ktoré má byť ako plnka očistíme pokrájame na kocky a dáme povariť s trochou vody a cukru. Stále miešame, aby sa nám nepripálilo až pokým všetko nezmäkne cca 7 minút pri silnom ohni. Mäkšie ovocie ako jahody som dala dve minútky pred koncom. A tvrdšie ovocie ako nektarinky tie celých 7 minút, pričom som ich troška s vareškou roztláčala.
Nakoniec teplú ovocnú zmes dáme na zemiak a všetko polejeme pudingom.

DOBRÚ CHUŤ.